Ovidiu Nicolescu – Recent books
CARTA ALBĂ A IMM -URILOR DIN ROMÂNIA 2024 - RAPORT DE CERCETARE NR.22
Ediția Cartei Albe a IMM-urilor din România din 2024 încorporează cel de-al XXII-lea raport de cercetare anual, realizat consecutiv de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România-confederație patronală reprezentativă la nivel național pentru IMM-uri. Volumul înglobează cele mai recente, cuprinzătoare, ample și aprofundate, analize și proiecții referitoare la sectorul de IMM-uri, care are o contribuție determinantă la generarea de locuri de muncă și de PIB în România, în contextul economico-social puternic marcat de criza Coronavirus și războiul din Ucraina, si poate fi consultata in regim open acces
Starea de sănătate a managementului din ROMÂNIA în 2023
Editura Pro Universitaria, iulie 2024
Raportul de cercetare elaborat de catre specialistii SAMRO este la a XIV-a editie si are la baza opiniile a 743 specialisti, si poate fi consultata in regim de open acces.
Romanian Management Theory and Practice
Springer, septembrie 2024
Cartea oferă cercetările actuale privind caracteristicile teoriei și practicilor de management românești. Explorează poziția României în lanțul global de aprovizionare; contribuțiile firmei românești la noua economie globală; și procesele și efectul internaționalizării și digitalizării asupra economiei românești, si poate fi consultata in regim open acces.
cartea alba a IMM-urilor din Romania 2024, EDIŢIA NR. 22
16 iulie 2024, a avut loc lansarea lucrării “Carta Albă a IMM-urilor din România”, ediţia nr. 22, realizată de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR).
Lucrarea reprezintă cea mai aprofundată analiză a sectorului IMM din România ce prezintă situația de ansamblu a mediului de afaceri în anii 2023 și 2024, dificultățile cu care se confruntă IMM-urile, nevoile și sursele lor de finanțare, modalitatea în care inovează, intenția de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care țin cont în alegerea partenerului de business, constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele direcţii de susţinere şi dezvoltare ale mediului de afaceri românesc.
STAKEHOLDER MANAGEMENT AND SOCIAL RESPONSIBILITY – CONCEPTS, APPROACHES AND TOOLS IN THE COVID CONTEXT"
Volumului “STAKEHOLDER MANAGEMENT AND SOCIAL RESPONSIBILITY – CONCEPTS, APPROACHES AND TOOLS IN THE COVID CONTEXT” (Routledge, New York, 2022), elaborat de profesorii Ovidiu Nicolescu și Ciprian Nicolescu, i s-a decernat Premiul Asociației Facultăților de Economie din România (AFER ), pentru cea mai bună carte publicată în anul 2022.
cartea alba a IMM-urilor din Romania 2023
Lucrarea reprezintă cea mai aprofundată analiză a sectorului IMM din România ce prezintă situația de ansamblu a mediului de afaceri în anii 2022 și 2023, dificultățile cu care se confruntă IMM-urile, nevoile și sursele lor de finanțare, modalitatea în care inovează, intenția de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care țin cont în alegerea partenerului de business, constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele direcţii de susţinere şi dezvoltare ale mediului de afaceri românesc.
This is the revolutionary book in management
Why?
Because it contains the following innovative contributions:
- New managerial vision and new management paradigm “manager relevant stakeholder” instead of “manager-subordinate”;
- Two innovative managerial mechanisms – “managerial synapse and company relevant stakeholder-based management system”- designed to implement the new managerial vision and paradigm;
- A new concept “company relevant stakeholder responsibility” instead of “corporate social responsibility”;
- A new concept “pentagon of company – relevant stakeholders’ responsibilities” instead of “Carroll’s pyramid of corporate social responsibility”;
These innovative elements are conceived taking into consideration the difficulties, challenges and opportunities generated by the digital transformations, transition to the knowledge-based economy and the Coronavirus impact.
STAREA DE SĂNĂTATE A MANAGEMENTULUI DIN ROMÂNIA ÎN 2021 RAPORT DE CERCETARE BAZAT PE CHESTIONAREA A 580 SPECIALIȘTI - EDIȚIA A XIII-A
Raportul de cercetare „Starea de Sănătate a Managementului din România 2021”, ediţia a XIII-a, la fel ca şi precedentele volume, se fundamentează pe contribuţiile a trei organizaţii, în bună măsură complementare în planul modalităţilor de acţiune şi a finalităţii activităţilor derulate:
• Societatea Academică de Management din România – SAMRO
• Facultatea de Management
• Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – CNIPMMR
Abordări și studii de caz relevante privind managementul organizațiilor din ROMÂNIA în contextul socio-economic complex, influențat de pandemia COVID-19, digitalizare și trecerea la economia bazată pe cunoștințe
Societatea Academica de Management din Romania (SAMRO), organizatia nationala stiintifica de elita in domeniul managementului, publica in cel de al doisprezecelea an al existentei sale, volumul “Abordari si studii de caz relevante privind managementul organizatiilor din Romania, in contextul socio-economic complex, influentat de pandemia Covid 19, digitalizare si trecerea la economia bazata pe cunostinte”. In cadrul sau sunt reunite 18 studii elaborate de membrii SAMRO si de manageri reprezentativi din cele 5 filiale ale organizatiei, care au ca obiect situatii manageriale relevante din organizatii care isi desfasoara activitatea in Romania.
CARTEA ALBA A IMM-URILOR DIN ROMANIA 2022
Ediția Cartei Albe a IMM-urilor din România din 2022 încorporează cel de-al douăzecilea raport de cercetare anual, realizat consecutiv de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România-confederație patronală reprezentativă la nivel național pentru IMM-uri. Volumul încorporează cele mai recente, cuprinzătoare, ample și aprofundate, analize și proiecții referitoare la sectorul de IMM-uri, care are o contribuție determinantă la generarea de locuri de muncă și de PIB în România, în contextul economico-social complex, puternic marcat de criza Coronavirus și războiul din Ucraina.
A comprehensive scientific research, delivering solutions capable to overcome the coronavirus crises
Volumul,elaborat sub egida SAMRO, care cuprinde cel de-al doisprezecelea raport de cercetare științifică pentru anul 2020, realizează următoarele obiective principale:
- Evaluarea nivelului de dezvoltare al teoriei şi practicii manageriale din România la nivelul anului 2020, în sine şi comparativ cu alte ţări;
- Identificarea principalelor puncte forte şi slabe ale managementului practicat în România la nivelul celor patru paliere analizate – management național, managementul administrației publice și locale, managementul agenților economici și trainingul și consultanța manageriale – în contextul crizei generate de pandemia Covid-19;
- Evaluarea evoluţiei în dinamică a managementului din România în perioada 2009 – 2020;
- Formularea de concluzii, priorităţi şi modalităţi privind ieșirea din criza economică actuală și dezvoltarea managementului şi economiei în următorii ani, în vederea relansării sustenabile a economiei în toate componentele sale majore şi a modernizării societăţii, valorificând oportunitățile oferite de “smart economy” și digitalizare.
Apreciem că rezultatele cercetării publicate în acest volum sunt utile grupurilor ţintă de organizaţii şi specialişti avute în vedere: companiile din România, universități, institutele și centrele de cercetare, organismele care alcătuiesc administrația centrală și locală, organizațiile de training și consultanță, managerii și specialiștii în management.
In prezentul context este esențial ca multiplele analize, proiecții, direcții și modalități de dezvoltare manageriale, economice și sociale să fie utilizate în special de forțele politice care conduc România, pentru a accelera ieșirea din complexa criză actuală și a determina o relansare sustenabilă a economiei și societății din România.
THE BEST ROMANIAN MANAGEMENT STUDIES 2019-2020
International perspectives are focused on knowledge-based economy, organization and management. Knowledge is and will remain an inexhaustible source of development on all levels. The SARS-CoV2 pandemic has shown that only science can solve current and future problems, while knowledge is the only thing that can lead to a reasonable and acceptable end for all parties involved. Past, present and future knowledge can help humanity overcome any impasse, thus a knowledge-based society can only be built on knowledge-based management. Quality and the concepts associated with it are the only way to implement meritocracy and total quality management. The correct solution is based on the application of correctly prepared procedures that aim at both the concepts of an organization that learns and at client obsession. Well-trained specialists in their field can offer correct and timely solutions to existing problems, which is also perfectly valid during the SARS-CoV2 pandemic.
This volume offers a broad, complex and complete view of these issues (and not only). These fundamental ideas find their explanations within this volume which is addressed to managers on all levels, specialists in the field, but also to students in management schools.
CARTEA ALBA A IMM-URILOR DIN ROMANIA 2021
In 29 septembrie 2021, a avut loc lansarea on-line a volumului “CARTEA ALBA A IMM-URILOR DIN ROMANIA 2021”, editia nr.19, realizata sub auspiciile Consiliului National al IMM-urilor din Romania, in parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si cu participarea SAMRO prin profesorii universitari Ovidiu Nicolescu, Ciprian Nicolescu si Cezar Simion, membri SAMRO si principalii autori ai lucrarii. Volumul este cea mai aprofundata analiza a sectorului IMM din Romania si prezinta situatia de ansamblu a mediului de afaceri in anii 2020 si 2021, impactul crizei COVID, dificultatile cu care se confrunta IMM-urle, nevoile si sursele de finantare, modalitatile de inovare, strategiile si politicile utilizate pentru dezvoltare, nivelul de informatizare si digitalizare s.a.. care constituie fundamentul setului cuprinzator de prioritati, directii si modalitati de pentru relansarea sectorului de IMM-uri, cuprinse incapitolul 15, final al cartii.